Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

Practică pe vară pentru elevi la Fundația Ceata

București, România -- joi, 13 iunie 2013 -- În această vară, Fundația Ceata organizează un stagiu de practică pentru elevii de liceu. Practica este bazată pe voluntariat și nu este remunerată. Voluntarii stagiari vor fi organizați în grupe de 2-5 elevi, fiecare grupă lucrând pe un anumit domeniu de interes. Domeniile de interes sunt din sfera programelor libere și GNU+Linux: administrare de sistem, programare, traducere și realizare de interfețe. Stagiul se va defășura în perioada 1-31 iulie, dar cei care doresc pot să înceapă mai devreme sau să prelungească practica până pe 20 august.

În această vară, Fundația Ceata organizează un stagiu de practică pentru elevii de liceu. Fundația Ceata este o fundație românească dedicată programelor de calculator libere și culturii libere, aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata este foarte implicată în activismul pentru programe libere, organizarea de evenimente dedicate libertății digitale și dezvoltarea de programe libere și de lucrări culturale libere. Situl Fundației Ceata se găsește la ceata.org, și comunicatul acesta se găsește pe sit la adresa ceata.org/presa#vara2013. Practica este bazată pe voluntariat și nu este remunerată.

Voluntarii stagiari vor fi organizați în grupe de 2-5 elevi, fiecare grupă lucrând pe un anumit domeniu de interes. Domeniile de interes sunt din sfera programelor libere și GNU+Linux și anume:

  • administrarea unui sistem GNU+Linux, ce presupune lucrul cu utilitare GNU, editarea de text, administrarea de pachete, pornirea și oprirea de servicii și realizarea de scripturi de automatizare
  • programare, ce presupune îmbunătățirea și dezvoltarea de aplicații libere folosite de Ceata și folosirea de sisteme de versionare a sursei (git)
  • traducere, ce presupune traducerea programelor libere și a documentației libere pentru acestea, editarea de fișiere .po, îmbogățirea glosarului de termeni tehnici în română și folosirea unui sistem de versionare (git)
  • interfețe cu utilizatorul (UI/UX), ce presupune desenarea și implementarea de interfețe pentru siturile fundației și programele libere dezvoltate de aceasta

O descriere mai detaliată scrisă de Dumitru Ursu, coordonatorul stagiului, o puteți găsi la adresa: tableta.ceata.org/p/Stagii_de_practic%C4%83_pe_var%C4%83_la_Ceata

Stagiul se va defășura în perioada 1-31 iulie, dar cei care doresc pot să înceapă mai devreme sau să prelungească practica până pe 20 august.

Pentru a fi admis la practică, e nevoie de o scrisoare de motivație care să includă: o mică autobiografie, de ce vrei să faci practică la Ceata, ce te aștepți să înveți în urma practicii și ce problemă ai putea să rezolvi (înseamnă să te încadrezi în una din grupe).

Cei care vor termina stagiul de practică vor primi o diplomă și un certificat de terminare a stagiului. Stagiul se va desfășura în mare parte prin intermediul Internetului, dar voluntarii care sunt disponibili pot să lucreze și de la sediul Fundației Ceata din București.

Marea majoritate a discuțiilor legate de practică sunt publice și pot fi găsite la liste.ceata.org/pipermail/ceata/2013-June/thread.html#26180 („Elevi de la Vianu pentru practică pe vară la Ceata”). Stagiul nu se adresează doar elevilor de la C.N. de Informatică „Tudor Vianu”, dar cu această instituție de învățământ Fundația Ceata a mai colaborat și este sigură colaborarea și de această dată. Alte licee dar și liceeni individual pot contact Fundația Ceata în vederea acestui stagiu de practică.

Pentru mai multe despre programele libere și proiectul GNU, se recomandă parcurgerea următoarelor articole scrise de Richard Stallman, inițiatorul proiectului GNU și fondatorul organizației Free Software Foundation (Fundația pentru Programe Libere):

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Dumitru Ursu
Director executiv, Fundația Ceata
dima@ceata.org

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.