Fundația Ceata nu doar promovează libertatea programelor, ci și realizează programe libere și contribuie la programe libere. Programele libere realizate de membrii voluntari ai Fundației Ceata sunt în marea lor majoritate aplicații de rețea, folosite de siturile organizației noastre. Programele libere la care Fundația Ceata contribuie sunt și acelea programe de care organizația are nevoie și pe care le adaptează sau îmbunătățește pentru a servi mai bine organizației.
Un program liber nu trebuie neapărat să fie publicat de dezvoltator spre a fi descărcat gratuit, dar având în vedere natura nonprofit a organizației, Fundația Ceata distribuie în mod gratuit programele, toate libere, pe care le dezvoltă și pe care le îmbunătățește. Proiectele comerciale, însă, pot să vândă copii ale programelor dezvoltate de Fundația Ceata, atâta timp cât nu încalcă libertățile utilizatorilor lor pe care Fundația Ceata le-a stabilit prin licența liberă cu care a publicat programul.
În continuare este o listă ordonată cronologic și incompletă a programelor libere dezvoltate de Fundația Ceata, cu menționarea limbajului de programare, a autorului principal, a licenței libere și, acolo unde este cazul, a instanței folosite:
- Temelia — bibliotecă de structuri de date în C de Laurențiu Dascălu sub GNU GPL.
- Aplicație de sondaje — în PHP de Andrei Nistor sub GNU AGPL. Instanță: sondaje.ceata.org
- Copierea nu e furt — în PHP de Victor Nițu sub GNU AGPL. Instanță: copiereanuefurt.info
- Codria — proiect de joc 3D în C++ de Dumitru Ursu sub GNU GPL.
- Coliberator — în JavaScript de Andrei Sebastian Cîmpean sub GNU AGPL. Instanță: coliberator.ro
- Aplicație de formulare — în Perl de Marius Gavrilescu sub GNU AGPL. Instanță: formulare.ceata.org
- PMBPLUS — profile de consilieri în PHP de Tiberiu-Cezar Tehnoetic sub GNU AGPL. Instanță: pmbplus.ceata.org
Lista programelor libere dezvoltate de Fundația Ceata este mai mare, doar că nu este centralizată și de aceea vom lucra la completarea ei pe această pagină.