Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

  • Prima pagină
  • » News
  • » Fundația Ceata sărbătorește 30 de ani de GNU de Ziua Libertății Programelor

Fundația Ceata sărbătorește 30 de ani de GNU de Ziua Libertății Programelor

București, România -- joi, 12 septembrie 2013 -- În perioada 21-29 septembrie 2013, Fundația Ceata organizează în șase orașe românești evenimente de Ziua Libertății Programelor ce marchează 30 de ani de la lansarea proiectului GNU, sistemul de operare liber. Printre prezentările deja anunțate se numără distribuții libere de GNU cu nucleul Linux, editorul GNU Emacs, modul de Emacs GNU AucTeX, biblioteca GNU Libtool și biblioteca GNU Libmicrohttpd.

În perioada 21-29 septembrie 2013, Fundația Ceata organizează în șase orașe românești (Bălți, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța și Râmnicu Vâlcea) evenimente de Ziua Libertății Programelor ce marchează 30 de ani de la lansarea proiectului GNU, sistemul de operare liber. Printre prezentările deja anunțate se numără distribuții libere de GNU cu nucleul Linux, editorul GNU Emacs, modul de Emacs GNU AucTeX, biblioteca GNU Libtool și biblioteca GNU Libmicrohttpd.

Ziua Libertății Programelor (engl. Software Freedom Day) este o zi internațională dedicată programelor de calculator libere, inițiată în 2004 și guvernată la nivel global de Fundația pentru Libertatea Digitală (engl. Digital Freedom Foundation). Echipe din întreaga lume organizează evenimente cu prilejul acestei zile în care informează participanții despre libertatea programelor și oferă exemple de utilizare și de modificare de programe libere. Fundația Ceata organizează Ziua Libertății Programelor în orașe din România din 2011 și din 2012, și în orașe din Republica Moldova.

Luna septembrie a acestui an marchează împlinirea a 30 de ani de la anunțarea proiectului GNU și de aceea, ediția din 2013 a Zilei Libertății Programelor organizată de Fundația Ceata este dedicată proiectului GNU. Proiectul GNU și-a propus să dea înapoi utilizatorilor libertatea de a-și controla calculatorul, prin dezvoltarea unui sistem de operare compus doar din programe de calculator libere. Lansat de Richard Stallman pe 27 septembrie 1983 la universitatea MIT, proiectul GNU a dezvoltat în 30 de ani aproximativ 500 de programe libere pentru sistemul cu același nume ce împărtășește similarități cu sistemul Unix.

Conform definiției programelor libere a proiectului GNU, un program este liber dacă respectă cele patru libertăți ale utilizatorului: 0) libertatea de a rula programul în orice scop, 1) libertatea de a studia cum funcționează programul și de a-l modifica după nevoi, 2) libertatea de a redistribui copii ale programului și 3) libertatea de a distribui copii ale versiunilor modificate ale programului pentru a veni în ajutorul altora.

Fundația pentru Programe Libere (engl. Free Software Foundation, FSF), organizația din spatele proiectului GNU care militează pe plan internațional pentru libertățile utilizatorilor de calculator, pune la dispoziție și o listă de pachete de programe libere din proiectul GNU. O parte din acestea, precum proiecte de inginerie inversă, un înlocuitor liber pentru Flash, un program liber de BIOS, un înlocuitor liber pentru Skype și un înlocuitor liber pentru Matlab, sunt marcate ca proiecte prioritare și au nevoie de contribuții financiare și de voluntariat. De asemenea, pe situl proiectul GNU se găsește pagina aniversării a 30 de ani și o listă de moduri prin care puteți să ajutați proiectul GNU cu prilejul acestei zile.

Pentru a sărbători alături de Fundația Ceata această ediție de Ziua Libertății Programelor și 30 de ani de la lansarea proiectului GNU, vă invităm să vă înscrieți pentru a participa la evenimentele din orașele în care locuiți sau în care vă puteți afla cu această ocazie: Bălți, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța și Râmnicu Vâlcea.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Tiberiu-Cezar Tehnoetic
Președinte, Fundația Ceata
tct@ceata.org
(+40) 761.810.100

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.