Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

  • Prima pagină
  • » News
  • » Fundația Ceata anunță versiunea în română a ghidului de protejare a corespondenței electronice

Fundația Ceata anunță versiunea în română a ghidului de protejare a corespondenței electronice

București, România -- vineri, 1 august 2014 -- Fundația Ceata în colaborare cu Fundația pentru Programe Libere (FSF) anunță versiunea în limba română a ghidului de protejare a corespondenței electronice folosind unealta liberă de criptare GnuPG. Redactat în engleză de FSF, tradus de voluntari români și revizuit de Fundația Ceata, acest ghid prezintă primul pas pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facă pentru a împiedica instituțiile din România și din alte țări precum SUA să reușească să ne supravegheze în masă.

Fundația Ceata în colaborare cu Fundația pentru Programe Libere (FSF) anunță versiunea în limba română a ghidului de protejare a corespondenței electronice folosind unealta liberă de criptare GnuPG. Redactat în engleză de FSF, tradus de voluntari români și revizuit de Fundația Ceata, acest ghid prezintă primul pas pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facă pentru a împiedica instituțiile din România și din alte țări precum SUA să reușească să ne supravegheze în masă.

Considerăm că este important ca românii să știe să-și protejeze corespondența electronică, mai ales în contextul presiunilor recent excercitate de Serviciul Român de Informații (SRI) asupra Parlamentului României pentru adoptarea unor măsuri de identificare și stocare a datelor despre utilizatorii care accesează rețele fără fir publice și folosesc cartele preplătite de rețele de telefonie mobilă. Iar acest lucru se întâmplă la doar doi ani după respingerea tratatului ACTA în Parlamentul European, tratat care ar fi făcut posibilă încălcarea drepturilor utilizatorului de calculator, implicit a drepturilor omului, la viața privată și la prezumția de nevinovăție.

Ghidul începe cu instrucțiuni de configurare a extensiei libere Enigmail pentru clienții liberi bazați pe Thunderbird. Enigmail este o interfață grafică intuitivă pentru folosirea programului de criptare liber GnuPG. Ghidul continuă cu instrucțiuni și explicații în legătură cu semnarea și criptarea scrisorilor electronice și se încheie cu o invitație adresată cititorilor de a urma aceste instrucțiuni pentru siguranța propriei cutii de poștă electronică și de a-i încuraja pe toți corespondenții lor să facă la fel pentru a asigura o protecție reală a corespondenței electronice.

Avertizăm că este important ca criptarea să fie făcută cu programe libere precum utilitarul GnuPG din proiectul GNU, asupra cărora utilizatorul are control și care pot fi ușor auditate. Deși în ghid se prezintă și instrucțiunile pentru instalarea lui GnuPG în sisteme nelibere precum Windows și Mac OS, utilizatorii acestor sisteme sunt sfătuiți să se mute pe sistemul liber GNU cu nucleul Linux, care înlătură dependență de un unic dezvoltator. Dezvoltatorul unui sistem neliber poate fi înclinat să comită și deseori comite abuzuri asupra utilizatorilor sistemului lui, din proprie inițiativă pentru a-și servi interesele sau la solicitările neconstituționale ale autorităților.

Ghidul a fost tradus în română de autorul sitului DEXOnline.RO, Cătălin Frâncu, de utilizatorul Isus Stănescu și de autorul proiectului GNUVideo.RO, Nicu B. Fundația Ceata s-a ocupat de revizia traducerii și este responsabilă pentru forma finală a acestui ghid în română. Pentru a veni și mai mult în sprijinul utilizatorilor, Fundația Ceata a pregătit robotul liber Eduard, alternativ la cel inițial incomplet pus la dispoziție de FSF, pentru testarea semnăturilor și criptărilor scrisorilor electronice. Vă invităm să-l folosiți trimițând scrisori semnate și/sau criptate la adresa eduard@ceata.org.

Criptarea corespondenței electronice este importantă în lupta de rezistență împotriva supravegherii în masă, dar nu este suficientă. Este nevoie de activism politic pentru diminuarea supravegherii la un grad acceptabil de societățile democratice, așa cum sunt cele din România, Rep. Moldova și restul Uniunii Europene.

Pentru a putea continua activitățile de educare a utilizatorilor în spritul libertății și activitățile de influențare a politicilor la nivel național, european și internațional în domeniul programelor libere, formatelor libere, vieții private și culturii libere, Fundația Ceata are nevoie de sprijin financiar. Pentru acest lucru, vă rugăm să faceți donații în contul Fundației Ceata urmând această legătură.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Tiberiu-Cezar Tehnoetic
Președinte, Fundația Ceata
tct@ceata.org
(+40)761-810-100

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.