Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

  • Prima pagină
  • » News
  • » Fundația Ceata devine organizație susținătoare a Zilei Libertății Programelor

Fundația Ceata devine organizație susținătoare a Zilei Libertății Programelor

București, România -- luni, 16 septembrie 2013 -- Datorită efortului continuu și crescut pe care îl depune pentru a informa vorbitorii de limba română despre programele de calculator libere cu ocazia zilelor internaționale organizate de Fundația pentru Libertatea Digitală, Fundația Ceata primește recunoașterea de a fi organizație susținătoare a Zilei Libertății Programelor, în apropierea datei ediției de anul acesta.

Fundația pentru Libertatea Digitală (engl. Digital Freedom Foundation — DFF) este organizația internațională din spatele Zilei Libertății Programelor — ZLP (engl. Software Freedom Day — SFD), Zilei Libertății Culturii — CFD (engl. Culture Freedom Day — CFD), Zilei Libertății Aparatelor — ZLA (engl. Hardware Freedom Day — HFD) și, în curând, a Zilei Libertății Educației — ZLE (engl. Education Freedom Day — EFD). Începând cu 2004, DFF organizează în fiecare an ZLP, inițial organizația purtând numele de Libertatea Programelor — Internațional (engl. Software Freedom International — SFI). Numele a fost schimbat pentru a reflecta aria mai largă de evenimente dedicate libertății digitale. Pentru ZLP, DFF pune la dispoziție infrastructura și oferă asistență tehnică pentru ca echipele din întreaga lume să-și poată înregistra evenimentele, se ocupă de contractele de sponsorizare, trimite materiale promoționale echipelor înregistrate și organizează anual competiția „Cel mai bun eveniment de ZLP”.

„Am urmărit de ceva timp activitatea Fundației pentru Libertatea Digitală și acum trei ani am decis să facem pasul și să-i ajutăm să producă schimbarea”, spune Tiberiu-Cezar Tehnoetic, președintele Fundației Ceata. „Evenimentul lor principal, Ziua Libertății Programelor, este evenimentul pe care ne concentrăm și noi cel mai mult și în 5 ani sperăm să reușim să organizăm sau să ajutăm să fie organizate evenimente de ZLP în fiecare reședință de județ din România și Republica Moldova.

Pe când era încă un grup informal, Ceata a fost primul organizator al unui eveniment de ZLP în România, începând cu 2011 în capitala României, București, și a legat parteneriate cu Moodle România și ASI UVVG pentru a le ajuta să organizeze evenimente de ZLP în 2011 și 2012 în Arad. În 2012, Ceata a organizat evenimente de ZLP în două alte orașe pe lângă capitală, acolo unde a avut echipe locale (în Chișinău, Republica Moldova cu Ceata-MD și în Turda, Cluj cu Ceata-CJ). În 2013, această fundație nou înființată numită Fundația Ceata organizează evenimente în care se sărbătoresc ZLP și 30 de ani de GNU în șase orașe din România și Basarabia: Bălți, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța și Râmnicu Vâlcea, cu ajutorul voluntarilor săi și ale celor trei echipe locale: Ceata-MD, Ceata-CJ și Ceata-VL.

„Cu siguranță Ceata merită felicitări pentru că a devenit fundație și suntem foarte bucuroși că am găsit încă o organizație cu care împărtășim aceleași principii”, spune Frederic Muller, președintele Fundației pentru Libertatea Digitală. „Credem că la ce lucrează Fundația pentru Libertatea Digitală (engl. Digital Freedom Foundation) în acest moment este de interes pentru Fundația Ceata și suntem încântați că avem deja un partener în această aventură nouă. Nu putem decât să spunem tuturor să fie pe fază și să se aștepte la lucruri mari din partea ambelor organizații”.

Anul acesta, Fundația ceata a organizat o diversitate de Zile ale Libertății Digitale în România și Basarabia, începând cu Ziua Libertății Documentelor — ZLD (engl. Document Freedom Day — DFD) a Fundației din Europa pentru Programe Libere (engl. Free Software Foundation Europe — FSFE) și continuând cu ZLC și ZLA. Pentru a documenta mai bine aceste evenimente astfel încât mai mulți oameni să afle de libertatea digitală, Fundația Ceata a publicat un nou sit intitulat „Libertatea Digitală”, care va fi actualizat și cu această ediție și edițiile mai vechi de ZLP organizate de Fundația Ceata în România și Basarabia.

„Ne face o deosebită plăcere că lărgim în mod oficial colaborarea cu Fundația Ceata, o organizație cu care am avut mai multe discuții încă din 2011 și pe care am văzut-o crescând atât în numărul de evenimente din regiunea lor, cât și în ceea ce privește acțiunile pe care le desfășoară de-a lungul anului”, spune Frederic Muller. „Mulțumită unor astfel de eforturi, publicul conștientizează mai mult importanța libertății programelor, culturii și aparatelor și este capabil să facă alegerile potrivite pentru a-și proteja drepturile și libertatea!”

Continuând eforturile de a promova Mișcarea pentru Programe Libere și de a promova libertatea digitală în ansamblul ei, în această vară Fundația Ceata a organizat prima ediției a conferinței naționale intitulată Coliberator (un joc de cuvinte cu „colaborator” și „eliberator”) care, pe lângă activiști, dezvoltatori și vizionari români importanți, a avut și prezentatori de talie internațională, precum Karsten Gerloff (FSFE) și Amelia Andersdotter (PE).

„Consiliul și toți membrii Fundației Ceata sunt entuziasmați că eforturile lor depuse pentru promovarea libertății programelor au condus la recunoașterea Fundației Ceata ca organizație susținătoare a Zilei Libertății Programelor de organizatorii ei și, în același timp, de una dintre cele mai active și eficiente organizații internaționale pentru libertatea digitală, Fundația pentru Libertatea Digitală”, spune Tiberiu-Cezar Tehnoetic. „Ca rezultat al acestei recunoașteri, ne propunem să extindem colaborarea și la alte proiecte și să lucrăm mai îndeaproape pe viitor”.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Tiberiu-Cezar Tehnoetic
Președinte, Fundația Ceata
tct@ceata.org
(+40) 761.810.100

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.