Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

Astăzi proiectul Ceata împlinește 5 ani

București, România -- luni, 10 iunie 2013 -- Astăzi proiectul Ceata împlinește 5 ani. Pornit pe 10 iunie 2008 de un student în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București sub deviza „Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale”, Ceata este grupul românesc de activism aliniat la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata luptă pentru recunoașterea și respectarea libertăților utilizatorului de a folosi, copia, modifica și distribui lucrări și are ca domenii de activitate programele de calculator, cultura și mai nou, aparatura. În al V-lea an de funcționare, grupul a făcut un pas important înființându-se ca fundație, astfel că din 15 februarie 2013 a luat denumirea oficială de „Fundația Ceata”.

Astăzi proiectul Ceata împlinește 5 ani. Pornit pe 10 iunie 2008 de un student în anul II la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București sub deviza „Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale”, Ceata este grupul românesc de activism aliniat la filozofia programelor libere a proiectului GNU. De 30 de ani, proiectul GNU dezvoltă programele ce compun sistemul de operare liber GNU, folosit pe scară largă la nivel internațional în combinație cu nucleul Linux.

Ceata luptă pentru recunoașterea și respectarea libertăților utilizatorului de a folosi, copia, modifica și distribui lucrări și are ca domenii de activitate programele de calculator, cultura și mai nou, aparatura (LibertateaDigitala.Ro). În al V-lea an de funcționare, grupul a făcut un pas important înființându-se ca fundație, astfel că din 15 februarie 2013 a luat denumirea oficială de „Fundația Ceata”. La evenimentul de lansare a Fundației Ceata, Richard Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației FSF, a ținut un discurs despre libertatea utilizatorilor în care le-a recomandat participanților să se implice în Ceata pentru reușita mișcării pentru programe libere în România și Republica Moldova.

De-a lungul istoriei sale, Ceata a reușit să rămână independentă, să atragă peste 100 de voluntari și susținători implicați într-o multitudine de alte proiecte din comunitatea internațională de programe libere (Mozilla.Org, Debian.Org, Gentoo.Org, FedoraProject.Org, Moodle.Org etc.), a organizat două echipe locale, una în județul Cluj (CJ.Ceata.Org) și una în Republica Moldova (MD.Ceata.Org), a dezvoltat și a contribuit la programe libere (NotABug.Org/Ceata) și le-a promovat prin cultură liberă (Fii-liber.Ro, Jurnal.Ceata.Org), a ajutat alte proiecte să fie eliberate și să evolueze (HartaPoliticii.Ro, Termitaria.Org etc.), a legat colaborări cu grupuri de activiști, programatori și jurnaliști cu obiective comune (FSFE.Org, TheSponge.EU, BJUG.Ro etc.) și a organizat prima ediție a conferinței Coliberator (Coliberator.Ro), concepută ca o sărbătoare românească a libertății digitale.

Președintele organizației FSFE (Fundația Europeană pentru Programe Libere), Karsten Gerloff, declară: „Programe libere înseamnă libertate pentru oamenii care folosesc calculatorul. Astăzi, asta înseamnă practic toată lumea. În Ceata, care a început ca grup informal acum 5 ani, s-au adunat unii dintre cei mai inteligenți și devotați activiști în tehnologie pentru a construi un viitor mai bun pentru țara lor. Aceștia merită și au nevoie de sprijinul nostru. Le urez succes!”

Inițiatorul proiectului și președintele Fundației Ceata, Tiberiu-Cezar Tehnoetic, mărturisește: „Ceata este împlinirea aspirațiilor mele de libertate și proiectul care mă ajută să colaborez cu oameni frustrați de restricții așa cum sunt și eu, oameni împreună cu care am învățat și continui să învăț ce înseamnă să fii un om între oameni, să fii un membru mai bun al societății digitale și să o ajuți să devină mai bună cu toți membrii săi.”

Alți membri ai Consiliului Director fac declarații de Ziua Proiectului Ceata. Dumitru Ursu, directorul executiv, afirmă: „Prin implicarea mea în Ceata simt că pot duce societatea în care trăiesc într-un loc mai bun, mai liber”. Victor Nițu, directorul tehnic, declară: „Ceata a fost un adevărat fenomen pentru mine, o insulă a libertății în societatea actuală. Fundația Ceata m-a antrenat în a deveni mai responsabil, mai implicat, și nu în ultimul rând a constituit locul în care am întâlnit mulți oameni de excepție, alături de care mi-a făcut întotdeauna plăcere să activez”. Cristian Moldovan, coordonatorul echipei Ceata-CJ, completează: „De când sunt în Ceata am învățat ce este libertatea programelor și că pot contribui la aducerea lucrurilor bune, cum sunt programele libere și cultura liberă, printre români”.

Cu ocazia aniversării, Consiliul Director anunță alegerea lui Iurie Nistor să fie primul membru onorific al Fundației Ceata, datorită aportului semnificativ adus la dezvoltarea și sprijinirea organizației. La acceptarea titlului, acesta a declarat: „Comunitatea Ceata este locul în care am găsit oameni cu aceleași idealuri și grupul care mi-a oferit posibilitatea de a contribui în mod organizat la promovarea libertății programelor și culturii libere. Îmi doresc ca Fundația Ceata să promoveze în continuare aceste valori importante pentru societate.”

Este rândul voluntarilor și colaboratorilor Fundației Ceata să facă declarații cu ocazia Zilei Proiectului Ceata. „Ceata m-a învățat cum pot avea un impact social folosindu-mă de cunoștințele mele tehnice”, afirmă Andrei Cristian Petcu din București. „Pasiunea mea pentru programare a căpătat un sens nobil, luptând împreună cu Ceata împotriva îngrădirii libertăților digitale”, consideră Ionel Merca din București. „Odată ce am devenit membru al Fundației Ceata, am învățat mai multe lucruri despre programele libere și despre ce înseamnă efectiv să fii liber, am întâlnit oameni implicați și axați pe ceea ce fac care m-au motivat să mă implic”, întărește Alexandru Vochescu din Râmnicu Vâlcea. „Am învățat cum să gândesc liber, am învățat despre omenie, am învățat că omul are nevoie de libertate mai presus de toate, am învățat despre prietenie, am învățat că avem nevoie de foarte puțin să fim fericiți, am învățat… și încă învăț. Mulțumesc Ceata!”, spune emoționat Raul Nicolae Malea din Hunedoara. „Am învățat că libertatea digitală este un pas firesc pentru orice om de a se desprinde de proprietăresc/neliber. Programele proprietărești aduc avantaje dezvoltatorilor proprietari, existând un mare interes din partea lor pentru realizarea acestora. În schimb, programele libere aduc avantaje tuturor!”, spune plin de entuziasm Cristian Silaghi din Carei. „Fundația Ceata este o componentă necesară în lupta împotriva monopolului din domeniul tehnologiei informației. Activismul necesită sprijin și determinare, iar până acum am văzut că le au. Succes!”, spune cu admirație Cosmin Herman din Arad. „Pentru mine Fundația Ceata este un loc de refugiu dintr-o lume îndobitocită de corporații și manipulată spre consumerism de concepte proprietărești, o oază într-un deșert de pustietăți intelectuale”, mărturisește Aurel-Dragoș Hofnăr din Austria. „Pentru mine, această fundație reprezintă acel spirit liber de gândire al omenirii, care, în opinia mea începe să dispară treptat fiind înlocuit de tipologii banale care urmăresc curentul, fără a fi capabile să înțeleagă sau să își pună amprenta pe ceva. Felicitări pentru faptul că ne educați pe noi, tinerii, în a nu deveni simpli roboți într-o lume deja «de metal»”, completează Ionuț Mihai Chelălău din Călărași. „De mic îmi doream să fac parte dintr-o ceată… și uite că acum fac.”, încheie într-o notă de umor Adrian Seni din Bistrița-Năsăud.

Persoanele interesate să se implice în Fundația Ceata sunt invitate să se prezinte pe lista principală de la adresa Liste.Ceata.Org sau pe canalul #Ceata din rețeaua irc.freenode.net.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Contact pentru presă

Tiberiu-Cezar Tehnoetic
Președinte, Fundația Ceata
tct@ceata.org
(+40)761-810-100

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.