Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

Hacaton de GNU în Cluj-Napoca, ediția a II-a

Cluj-Napoca, România -- sâmbătă, 18 ianuarie 2014, orele 10:00 - 18:00 -- Sala de evenimente, Chaos Club Cluj, str. Ferdinand nr. 6 - Galeriile Ferdinand, et. 1. Partener: Chaos Club Cluj

Data18 ianuarie 2014
Orele10:00 - 18:00
OrașulCluj-Napoca, România
SalaSala de evenimente
GazdaChaos Club Cluj
AdresaStr. Ferdinand nr. 6 - Galeriile Ferdinand, et. 1
Coordonator
Cristian Moldovan
crism@ceata.org
CalendarvCal, iCal

Fundația Ceata organizează a doua ediție a hacatonului de GNU din Cluj-Napoca cu ajutorul echipei locale Ceata-CJ. Partenerul acestei ediții este Chaos Club Cluj, care pune la dispoziție spațiul și logistica pentru eveniment.

Hacatonul are loc cu ocazia Zilei Libertății Educației sărbătorită pe plan internațional tot pe 18 ianuarie și la eveniment sunt invitați în special elevii și studenții care vor să hăcuiască sau să învețe cum se hăcuiesc programe libere din proiectul sistemului de operare GNU.

Două dintre programele GNU la care s-a hăcuit la prima ediție sunt propunerile organizatorilor pentru acest hacaton: GNU Mediagoblin (Python) și GNOME System Monitor (C), dar participanții pot veni cu propunerile lor și își pot forma echipe pentru a lucra la programele GNU propuse.

Programatorii amatori și profesioniști, deopotrivă, sunt invitați să se înscrie la eveniment, completând acest scurt formular! Cei care doresc să participe dar nu pot să ajungă în Cluj-Napoca, sunt de asemenea invitați să se înscrie, pentru că pot participa prin IRC la #ceata (irc.freenode.net).

Raportul evenimentului

Au participat: Cristian Moldovan, Robert Roth și Ákos Nagy. În continuare sunt impresiile acestora.

Cristian Moldovan a scris:

Am ajuns la sediul Chaos Club Cluj în jurul orei 11:45, unde m-am întâlnit cu Robert și Ákos. Ei erau de la ora 10:00 și din păcate celalate persoane care și-au exprimat dorința de a participa nu au mai venit.

Ákos a plecat în jurul orei 12:45, dar a spus că va mai lucra de acasă și Robert a plecat în jurul orei 14:00. Eu am rămas până la sfârșitul hacatonului, iar între timp am mai schimbat câteva vorbe cu Claudiu Mărginean (Chaos Club Cluj) și Ștefan Cristian Brîndușă (RogentOS).

Sala a fost superbă, la fel a fost și atmosfera. Din păcate eu nu am lucrat la nimic pentru că am avut probleme cu conexiunea la Internet din cauza calculatorului meu.


Robert Roth a scris:

Locația a fost super, o sală super mare, cu masă pentru hacaton lângă un geam uriaș. După ce am ajuns, am discutat puțin despre cine cu ce se ocupă și la ce se pricepe și ne-am apucat de treabă. Am hăcuit la System Monitor și am avut un participant care a lucrat la un program liber pentru școli (cu toate că n-a fost pe lista proiectelor, fiind un hacaton organizat de Ziua Libertății Educației, ne-am gândit să facem o excepție în acest caz). Cu ocazia acestui hacaton am lucrat și am făcut progrese la implementarea arhitecturii noi pentru System Monitor. După câteva ore, desfășurându-se în paralel un alt eveniment în sală, am avut ocazional probleme cu rețeaua, dar întotdeauna problema s-a remediat după câteva minute.

Mie mi-a plăcut hacatonul, sper să mai avem (am discutat cu niște profesori de la filiera maghiară de informatică de la UBB și or să mă ajute cu motivarea studenților pentru participare prin puncte în plus la diferite materii și o să avem o discuție/prezentare despre rolul și importanța programelor libere și a contribuțiilor la aceste proiecte).


Ákos Nagy a scris:

Impresiile mele nu sunt chiar așa de bune. Din păcate eram numai trei persoane (până la ora 1, fiindcă atunci trebuia să plec), din care, din ce știu, doar Robert este programator. Eu foarte puțin știu să programez și după cum țin minte nici Cristi nu este programator. Dar în fine, a fost bine că ne-am întâlnit și în particular probabil cu toții am realizat câte ceva și este un pas bun spre hacatonuri mai productive.

Eu am dezvoltatat un program propriu, care nu este chiar la ultima versiune. Progrămelul e publicat sub licența GPLv3. E un program de monitorizare și control al soneriei, creat pentru o școală. Programul este bazat pe platforma Bootstrap și este scris în PHP și Python cu node.js. Comunicarea între părți este realizat în formatul JSON. La hacaton datele încă erau stocate în MongoDB. Fiindcă serverul este un Raspberry Pi, trebuia să elimin MongoDB, pas care la momentul actual este și finalizat și fiind vorba de foarte puține date, mai bine le stochez în fișiere, în format JSON.

În cele trei ore petrecute la hacaton am rescris o parte din vechiul server bazat pe node.js în PHP și Python și comunicarea între aceste module în JSON.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Coordonatorul evenimentului

Cristian Moldovan
Coordonator local, Fundația Ceata
crism@ceata.org

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.