Anunțuri

Contribuții

Telefon

  • (+40) 761.810.100

Mesagerie

#ceata (freenode)

Corespondență

info@ceata.org

Liste de discuții

liste.ceata.org

Spațiu de lucru

Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C (Sponge, la parterul lui ActiveWatch)

Recomandăm

Susținem

Atelier de grafice în LaTeX cu PGF+TikZ, în Bălți

Bălți, Rep. Moldova -- marți, 3 decembrie 2013, orele 15:00 - 16:30 -- Aula 537, Blocul 5, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, str. Pușkin nr. 38.

Data3 decembrie 2013
Orele15:00 - 16:30
OrașulBălți, Rep. Moldova
SalaAula 537, Blocul 5
GazdaUniversitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
AdresaStr. Pușkin nr. 38
Coordonator
Radu Dumbrăveanu
vundicind@gmail.com
CalendarvCal, iCal

Fundația Ceata organizează în Bălți un atelier de realizare de grafice în sistemul de tehnoredactare LaTeX, folosind combinația de limbaje PGF+TiKZ. În cadrul atelierului, participanții vor învăța cum să reprezinte grafice de funcții matematice și figuri geometrice într-un document scris în LaTeX.

Atelierul este organizat cu ajutorul echipei locale Ceata-MD și se bazează pe sprijinul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Participarea la atelier este gratuită și nu cere un nivel de experiență de lucru cu LaTeX. La final, participanții sunt încurajați să facă mici donații pentru sprijinirea activității Fundației Ceata.

Vă invităm să vă înscrieți la atelier completând acest scurt formular!

Raportul evenimentului

de Radu Dumbrăveanu

În a II-a jumătate a lunii noiembrie 2013, prin intermediul listei principale de discuție a Fundației Ceata, președintele Tiberiu-Cezar Tehnoetic a lansat ideea de a organiza ateliere gratuite de tehnologii libere pentru autofinanțarea Fundației. Reacția membrilor nu s-a lăsat prea mult așteptată. Au venit două propuneri de ateliere printre care a fost și propunerea mea.

Inițial mă gîndeam la mai multe subiecte pentru atelier, dar pînă la urmă m-am oprit la „Grafice în LaTeX cu PGF+TikZ”. Motivele au fost două: (1) folosesc LaTeX-ul de foarte mult timp (de cînd făceam masterul în Matematică, 2005) și de atunci în continuu sînt plăcut impresionat de posibilitățile acestei tehnologii; (2) în fiecare an studenții de la specialitatea Matematică și Informatică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) care aleg să facă lucrarea de licență în matematică nu știu cum să realizeze grafice de calitate pentru tema lor de cercetare.

De aceea am convenit să organizăm acest atelier în universitate. N-am organizat niciodată ateliere, dar nu m-am grăbit să cer sfaturi de la alții mai experimentați. M-am bazat pe propriile presupuneri, idei și așteptări. Am decis să fac un proiect dedicat acestui atelier care să cuprindă toate informațiile folosite în cadrul acestuia. În timp ce pregăteam suportul atelierului, împreună cu Ghenadie Cabac am elaborat afișul folosind pentru antet imaginea furnizată de Tiberiu.

Am amplasat afișul în blocul 5  și blocul 2 ale USARB și am trimis invitații prin poșta electronică la toți membrii Catedrei de Matematică și Informatică... Zilele treceau, numărul lor pînă la data atelierului se micșorau, iar în paralel, în proporție inversă creștea numărul de persoane care se înregistrau la atelier.

Atelierul a început la 15:10 pe data de 3 decembrie 2013. Veniseră 14 participanți, majoritatea erau colegi de ai mei de la catedră, dar și doi studenți de la USARB, și doi profesori de la Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălți. Am început cu informații legate de organizarea și programul atelierului; apoi am vorbit despre Fundația Ceata și filozofia acesteia. Am explicat participanților că pot face donații, dar... acestă posibilitate trebuie privită nu ca o obligație, ci ca o opțiune. Am accentuat acest fapt întrucît la USARB nu s-au organizat niciodată astfel de ateliere la care să se poată face donații organizatorilor. Simțeam că trebuie să fie maximă claritate pe marginea acestui subiect.

În ceea ce privește partea practică am început cu un exemplu de document de LaTeX minimal. Am explicat principiile generale, comenzile și filozofia lui LaTeX. Apoi am trecut la un exemplu simplu de desen cu TikZ: pătratul negru și roșu al lui Malevich. Apoi am cercetat împreună mai multe desene simple realizate cu TikZ. În plus, am adăugat elemente de programare și anume: am arătat cum poate fi automatizat procesul de realizare a unor elemente grafice folosind structurile ciclice. M-am bucurat mult cînd la cîteva zile după atelier o colegă (Tatiana Popovici) care participase la atelier mi-a spus că s-a folosit de informația de la atelier pentru a desena axele de coordonate în testul final de la unul din cursurile sale.

La sfîrșitul atelierului am subliniat că Fundația Ceata și eu sîntem dispuși să mai organizăm astfel de ateliere; dacă sînt sau vor fi propuneri, sîntem deschiși pentru a le discuta și... am mai făcut o observație foarte importantă: la următoarele ateliere voi avea grijă să am un număr suficient de asistenți (cîte un asistent la 2-3 participanți).

Sînt foarte recunoscător: Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți pentru că a găzduit atelierul; Fundației Ceata pentru inițiativă și ajutor în organizarea atelierului; lui Ghenadie Cabac pentru elaborarea afișului și suportul acordat în timpul atelierului; domnului Valeriu Corbu pentru înregistrarea video și montaj și... participanților fără de care atelierul ar fi existat doar pe hîrtie.

Despre Fundația Ceata

Fundația Ceata este o fundație românească dedicată libertății digitale și aliniată la filozofia programelor libere a proiectului GNU. Ceata și-a început activitatea ca grup informal pe 10 iunie 2008 și a devenit fundație pe 15 februarie 2013. Încă de la formarea sa, Ceata se ocupă cu activismul pentru programe libere, cu organizarea de evenimente pe tema libertății digitale și cu realizarea de programe libere și de lucrări de cultură libere.

Vă rugăm să sprijiniți activitatea Fundației Ceata prin sponsorizări, donații regulate ca membru susținător, prin donații unice sau prin ajutor ca membru voluntar.

Licența articolului

Ca toate paginile acestui sit, și acest articol este pus la dispoziție de Fundația Ceata sub licența liberă CC-BY-SA - atribuire și distribuire în condiții identice. Dacă difuzați acest articol, vă rugăm să specificați sursa și licența articolului, eventual modificat.

Coordonatorul evenimentului

Radu Dumbrăveanu
Membru voluntar, Fundația Ceata
vundicind@gmail.com

2013, 2014 - Fundația Ceata este titularul drepturilor de autor asupra acestei lucrări.

Textul și imaginile din pagină sunt libere (CC BY-SA). Codul sursă al paginii și programul de generare sunt libere (GNU AGPL).

Oricine este liber să folosească, să copieze, să modifice și să (re)distribuie această lucrare în condițiile licențelor de mai sus.